Translate

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Pulp Fiction: Ταινία Σταθμός

  Pulp Fiction: Ταινία Σταθμός


   
Το Pulp Fiction είναι μια ταινία, σκηνοθεσίας του Quentin Tarantino. Δημιουργήθηκε το 1994 και ήταν αναπόφευκτα μια μεγάλη επιτυχία της εποχής της, η οποία απέκτησε διαχρονική αξία. Πλέον, χαρακτηρίζεται ως μια κλασσική ταινία must, που όλοι οι σινεφίλ οφείλουν να έχουν δει.

     Η ιστορία εξελίσσεται αποσπασματικά, και  βασίζεται σε δυο ήρωες γκάνγκστερ. Ο Βίνσεντ (John Travolta) και ο Τζουλς (Samuel Jackson), οι οποίοι δουλεύουν για τον Μαρσέλους Ουάλλας, έναν πλούσιο και έγχρωμο μαφιόζο. 



      Κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους απέναντι στον Ουάλλας, συναντάνε διάφορες καταστάσεις, οι οποίες είναι ανατρεπτικές και χαρίζουν ενδιαφέρον στην παρακολούθηση τους. Το σενάριο διακατέχεται από χιουμοριστικές ατάκες συνδυασμένες με σκηνές βίας-έντονες συγκινησιακά σκηνές.




     Οι ατάκες των γκάνγκστερ θυμίζουν λίγο τις ταινίες του Martin Scorsese. Επίσης, ένα βασικό στοιχείο που παρατηρείται είναι η χρήση της τραγικής ειρωνείας. Η έννοια της οποίας πρωτοεμφανίστηκε στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο θεατής γνωρίζει περισσότερα πράγματα για την πλοκή, τα οποία οι ήρωες της δεν ξέρουν.

    Οι ερμηνείες των John Travolta, Samuel Jackson, Uma Therman και Bruce Willis είναι απλά καταπληκτικές και σηματοδότησαν αρκετά την ταινία και την καριέρα τους.

    
Επιπρόσθετα, η μουσική επένδυση της ταινίας έχει γίνει πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να προκύπτει ένα ακουστικά και αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα. Πολλές φορές προκαλεί αντίθεση στις σκηνές βίας, κάνοντας τις να φαίνονται πιο χαριτωμένες. Αρκετά, απ’ τα μουσικά κομμάτια της ταινίας  έγιναν επιτυχίες όπως το “Girl youll be a woman soon” κι άλλα.

     Όσον αφορά την σκηνοθεσία του Tarantino, είναι η πρώτη φορά που αφήνει το στίγμα του σε ταινία με τον χωρισμό της σε κεφάλαια και μετατοπίζοντας τον χρόνο.  Δηλαδή,  τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται με την σειρά που έγιναν, αλλά με διαφορετική σειρά η οποία κάποιες φορές μπορεί να μπερδέψει κάποιο μη έμπειρο μάτι. Όμως, αφυπνίζει τον θεατή  προβληματίζοντας τον και τον κρατάει σε αγωνία, κάτι το οποίο είναι αρκετά θετικό.
       



    Σε γενικές γραμμές, είναι μια ταινία που αξίζει να την δει κάποιος γιατί έχει σε μεγάλο βαθμό  έναν φοβερό συνδυασμό σε όλα τα επίπεδα(σενάριο, υποκριτική, σκηνοθεσία και μουσική). Αλλά, δεν είναι κατάλληλη για ανήλικους και πιο συγκεκριμένα για παιδιά κι αυτό γιατί, οι σκηνές βίας είναι πολλαπλές, όπως και η βρώμικη γλώσσα και τα ρατσιστικά σχόλια  που περιφέρονται στην ταινία. 
  

Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου