Translate

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η Νέα στιλιστική επιλογή: «Κατ’ οίκον περιορισμός»




Κοιτώντας την φωτογραφία του «αείμνηστου» Ηγουμένου Εφραίμ, αναμνήσεις ξεπήδησαν στο μυαλό μου. Θυμήθηκα τον Μάρτιο του 2012, την αποφυλάκιση του και τον κατ’ οίκον περιορισμό που του τέθηκε στην Μονή Βατοπεδίου. Ειλικρινά, στεναχωρήθηκα όταν έμαθα για το ποσό των 300.000 ευρώ που κατέβαλε ως εγγύηση και απόρησα πως μπόρεσαν να συμπεριφερθούν έτσι σε αυτό τον άγιο άνθρωπο. Άγιο με Α κεφαλαίο. Η αγιότητα και η αρετή της καρδιάς του φαίνεται και στον τρόπο που κοιτάει. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, αυτό το συναίσθημα ιεροσύνης που εκπέμπει, βλέποντας αυτή την φωτογραφία. Αφού αρχίζω να πιστεύω ότι γι’ αυτόν γράφτηκε το «Μια ματιά σου μόνο φτάνει» του Νότη Σφακιανάκη.


Και με τόση ευλάβεια και συγκίνηση, επανέρχομαι στο σήμερα με τα περιστατικά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δ. Κουκούτση και την σύζυγο του «συνταγματάρχη» Ν. Μιχαλολιάκου, Ε. Ζαρούλια. Και εξακολουθώ να απορώ, κι αυτοί άγιοι άνθρωποι είναι. Δεν έβλαψαν κανέναν. Δηλαδή τι; Επειδή  είναι μέλη ενός κόμματος που «πλακώνει στο ξύλο» αλλοδαπούς και φέρει την ευθύνη θανάτου ενός ανθρώπου με πολιτική σκοπιμότητα, φταίνε σε κάτι; Δεν μπορώ να καταλάβω... Και πού είναι το κακό αν το κόμμα αυτό θέλει να επαναφέρει την χούντα στην Ελλάδα;  Πού είναι το κακό στο να υπάρχει λογοκρισία και να μην μπορείς να εκφέρεις ελεύθερα την άποψη σου γιατί θα σε «μπουζουριάσουν»;


Πρόσφατα, διάβασα ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός ξεκίνησε να γίνεται της «μόδας».  Στην Πάτρα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να δώσει την ποινή φυλάκισης 14 μηνών σε έναν 77χρονο για χρέη στο δημόσιο. Εκείνος έκανε την αίτηση του για κατ’ οίκον περιορισμό, η οποία έγινε δεκτή.


Απ’ ότι βλέπουμε, η ποινή αυτή έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία βρίσκονται στη φυλακή.  Οπότε, θα «φορεθεί» πολύ φέτος και θα δούμε και τον Τσοχατζόπουλο που έχει φτάσει τα 77, να βγαίνει κι αυτός με κατ’ οίκον περιορισμό. Διαβάστε το πέμπτο σημείο του νομοσχεδίου, που σχετίζεται με την ποινή αυτή:


Υπήρξαν και άνθρωποι, όπως ο συνθέτης Άκης Πάνου που δολοφόνησε τον φίλο της κόρης του, Σ. Γιαλαμά για την τιμή της. Αυτός ο άνθρωπος καταδικάστηκε με ισόβια φυλάκιση το 1997, αλλά το 1999 τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό για λόγους υγείας. Έπασχε από καρκίνο. Ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος για να βρίσκεται στο σπίτι του.

Στην Ελλάδα του 2014, όμως, σύμφωνα με καινούρια τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης,  όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ του ανακριτή και του εισαγγελέα για την προφυλάκιση ενός κατηγορουμένου, τότε εφαρμόζεται ο κατ’ οίκον περιορισμός μέχρι να λυθεί η διαφωνία. 


Έτσι βλέπουμε το σημερινό αποτέλεσμα της τροπολογίας αυτής: Τον Δ. Κουκούτση και την Ε. Ζαρούλια να επιστρέφουν σπίτια τους, όμορφα κι ωραία, σα να μη συνέβη τίποτε.

Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου