Translate

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ο πρασινογάλανος ουρανός του Χαρδούβελη


Όλοι διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες πολλά για τον κ. Χαρδούβελη, αλλά πολλά απ’ τα γραφόμενα των δημοσιευμάτων τα περάσαμε στο «ντούκου». Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις για να ξέρουμε τι θα επακολουθήσει με αυτό το καινούριο πρόσωπο που τόσο αγαπούν τα “media”.


  Μετά από όλες αυτές τις κακουχίες, τις σπουδές στο εξωτερικό, τα master, την εργασία ως καθηγητής αμερικανικών Πανεπιστημίων κτλ., ξαφνικά ο κ. Χαρδουβέλης αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1994 με την σύζυγο του για μια επαγγελματική πρόταση. Η πρόταση αυτή αφορούσε δύο θέσεις: αυτή του οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και αυτή του αναπληρωτή διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να υπενθυμίσουμε δυο πράγματα: 1) Η πρόταση προήλθε απ’ τον φίλο του κ. Χαρδούβελη, Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο είχε γνωρίσει ήδη απ’ το 1983 στο Πανεπιστήμιο της Columbia και ο οποίος ήταν διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την περίοδο, και 2)Τα ηνία της κυβέρνησης της Ελλάδος είχε το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη. Το 1996 πέρασε στην θέση του οικονομικού συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και το 2000 μέχρι το 2004-τι έκπληξη- διετέλεσε διευθυντής του οικονομικού γραφείου του κ. Σημίτη. Επομένως, παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειχνε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός ευθύνεται για την εισαγωγή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Σαχινίδη, στον πολιτικό χώρο.

Είναι σημαντικό να τα τονίσουμε αυτά γιατί η Ελλάδα εκείνης της περιόδου-κι όχι μόνο, αλλά ειδικά εκείνης- ήταν μια χώρα που τα ρουσφέτια στο χέρι κάποιου είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση κι απ’ ότι είχε ο πασατέμπος.

Η σχέση του με πρόσωπα της εκάστοτε κυβέρνησης συνεχίστηκε, γι’ αυτό δεν είναι άξιο απορίας, το γεγονός ότι πήρε στα χέρια του τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ φεύγοντας και αφήνοντας την γλυκόπικρη γεύση απ’ τα ρουσφέτια, έδωσε την θέση του στη Νέα Δημοκρατία τo 2004 και στον πλέον «εξαφανισμένο» κ. Καραμανλή. Οπότε, οι υψηλόβαθμες θέσεις χάθηκαν και ο  Γ. Χαρδούβελης κατέληξε να είναι πάλι οικονομικός σύμβουλος αλλά για την τράπεζα του Σ. Λάτση, την Eurobank.

Αλλά, ήρθε και ο καιρός της Συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον καλό του φίλο, Λ. Παπαδήμο και επανήλθε. Ανέλαβε και πάλι την διεύθυνση του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Το κούρεμα του «Δημόσιου Χρέους» που ανέλαβε η κυβέρνηση συνεργασίας, το είδαμε έμπρακτα.
Να πούμε και δυο λόγια και για τη σύζυγο του, Σούζαν Μπετζιάν, η οποία το 2013 εργαζόταν ως αναπληρώτρια διευθύντρια της εταιρείας “Kantor”, η οποία διεξήγαγε μελέτες για τις μνημονιακές  αναγκαιότητες της χώρας για χάριν της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκτός αυτού,  μετακινήθηκε στην εταιρεία «ΓΑΙΑ», όπου εργάζεται ως διευθύντρια Οικονομικών. Η εταιρεία ανήκει στον ξάδελφο του ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη, Α. Κεφαλογιάννη. Ο ουρανός είναι πράσινος ή γαλάζιος τελικά;
Κι ερχόμαστε στο σήμερα, με δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών: «Θα συνεχίσουμε το έργο με την ίδια φιλοσοφία». Αν είναι να συνεχίσουμε με το ίδια «τροπάρια», τότε τι τον θέλαμε τον ανασχηματισμό; Για να ρίξουμε «στάχτη» στα μάτια;

Μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, τον κ. Χαρδούβελη να δηλώνει ότι δεν ξέρει τι έχει αναλάβει ως υπουργός, να χαρακτηρίζει ως σπίτι του το Δημόσιο και να μιλάει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ποτέ δεν είδαμε!


Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου