Translate

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Πληρώνεστε;

                                     Πληρώνεστε;



       « Μέχρι και 4 με 5 μήνες, απλήρωτος, στο ποσό των 5.000ευρώ.»                                   
                             Κ. Κ.  Ιδιωτικός Υπάλληλος σε Ανώνυμη Εταιρεία- 
                                                                  Χειριστής Εργαλειομηχανών
  

    Η απογοήτευση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού είναι εμφανής. Πολλοί άνθρωποι - τις πιο πολλές φορές είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας - υποφέρουν οικονομικά μην μπορώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κι αυτό είναι το συνεπακόλουθο της μη πληρωμής των δεδουλευμένων τους, των μισθών τους. Ένας ακόμη ιδιωτικός υπάλληλος, σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, μας εκμυστηρεύτηκε : « Αισθάνομαι άβολα, πολύ στριμωγμένα, πολύ δύσκολα γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν μπορείς να τις πληρώσεις στην ώρα τους.»

   Παράλληλα, αρκετοί εργοδότες είτε δεν μπορούν δώσουν τα χρήματα είτε φοβούνται, εξαιτίας των σύγχρονων επιταγών του οικονομικού συστήματος της Ελλάδας. «Πέφτει μια πίστωση σε σχέση με τους εργαζόμενους και εκείνοι βάζουν λίγο πλάτη για την επιβίωση της επιχείρησης» δήλωσε ένας υπεύθυνος μισθοδοσίας.
    
      Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος, το Κράτος υποτίθεται πως μεριμνά νομικά για τις αμοιβές των εργαζομένων εφόσον εκείνοι πληρούν τα καθήκοντα τους απέναντι στους εργοδότες τους.

   Ερευνώντας πιο διεξοδικά το θέμα, υπογράφτηκε μια νέα σύμβαση - στις 3 Νοεμβρίου του 2013 - ανάμεσα στην διοίκηση εταιρείας παροχής υπηρεσιών φύλαξης και στο Σωματείο των Εργαζομένων. Αυτή η σύμβαση, η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, νομιμοποιεί την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους έως και τρείς μήνες.

    Ξεκάθαρα, το άρθρο 7 της σύμβασης αναγράφει:

 «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους».

    Σημαντικά περιστατικά που συνέβησαν στα πλαίσια της καταβολής των δεδουλευμένων είναι η επίσχεση εργασίας των ναυτικών του πλοίου «Άγιος Γεώργιος» και η δολοφονία ενός 28χρονου στην πλατεία Ομόνοιας.
     Οι ναυτικοί σταμάτησαν να εκτελούν τα δρομολόγια του πλοίου από τον Πειραιά προς τις Κυκλάδες. Παράλληλα, ο 28χρονος που πήγε και ζήτησε τα δεδουλευμένα της φίλης του, στο κατάστημα που εκείνη δούλευε, βρήκε τραγικό θάνατο.
     Όλα αυτά, κι άλλα που έγιναν και θα γίνουν στο όνομα του χρήματος, μας προκαλούν φόβο σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εργοδότες. Με αποτέλεσμα το πρόβλημα αυτό να οξύνεται, αντί να διορθώνεται.

  Σε περίπτωση που είστε κι εσείς θύμα της μη πληρωμής των δεδουλευμένων σας, εδώ παρατίθενται κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης με την χρήση του Εργατικού Δικαίου και τις συμβουλές νομικών προσώπων:

1.      Υποβολή καταγγελίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε).
2.      Επίσχεση εργασίας, δηλαδή δικαιούστε να σταματάτε να εργάζεστε εφόσον δεν λαμβάνετε αμοιβή για μεγάλο διάστημα.
3.      Αγωγή κατά του εργοδότη στο αρμόδιο Δικαστήριο.
4.      Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή επιδίκαση(ικανοποίηση) των μισθών.
5.      Προστασία του μισθού μέσω ποινών στους παραβάτες εργοδότες.
6. Καταγγελία της σύμβασης εργασίας σε περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη.

Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου