Translate

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

"Κλέψε σαν Καλλιτέχνης" - Μια παρουσίαση για έμπνευση

                                              «Κλέψε σαν καλλιτέχνης»
                              Μια παρουσίαση για έμπνευση

  Η παρουσίαση του βιβλίου «Κλέψε σαν Καλλιτέχνης» του Austin Kleon έγινε στις 2 Δεκεμβρίου, στον ιστορικό χώρο του τυπογραφείου «Ρομάντσο».  Στην διάρκεια της παρουσίασης, μίλησαν πρόσωπα από διαφορετικούς κλάδους τέχνης. (άνθρωποι των Τεχνών) Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν οι  Γιώργος Γυπαράκης (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης(Ηθοποιός) και η Δάφνη Ζουμπουλάκη(Διευθύντρια της ομώνυμης Γκαλερί).  Ο Φώτης Βαλλάτος(Δημοσιογράφος) συντόνισε την συζήτηση.

    Ο χώρος του παλιού τυπογραφείου ήταν αρκετά φιλόξενος και ζεστός. Μέσα σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα, ο κόσμος έπινε το κρασάκι του στο μικρό μπαρ, συζητώντας λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου, αλλά και μετά.

           
   Ένας πάγκος είχε στηθεί, έξω απ’ την αίθουσα της παρουσίασης, με αρκετά αντίτυπα του βιβλίου για όποιον ενδιαφερόταν. Έπειτα από λίγη ώρα τεχνικής προετοιμασίας του προβολέα, ξεκίνησε η παρουσίαση και ο κόσμος μαζεύτηκε στην αίθουσα.


      Στα πλαίσια των διαλόγων που έγιναν,  απόψεις συγκρούστηκαν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του βιβλίου. Δηλαδή, αν όντως το βιβλίο μπορεί να ωφελήσει έναν καλλιτέχνη στο να αναζητήσει πηγές έμπνευσης, ανακαινίζοντας παλιότερα έργα, χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές με άλλους καλλιτέχνες και συνδυάζοντας στοιχεία της καθημερινότητας του. Ο Γιώργος Γυπαράκης υποστήριζε πως, ο καλλιτέχνης δημιουργεί από μόνος του, δεν χρησιμοποιεί συνήθως κάποιο εγχειρίδιο για την κατασκευή του έργου του και ότι η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης χρησιμοποίησε αρκετά παραδείγματα απ’ την ζωή του για να μας εξηγήσει πως η μελέτη άλλων καλλιτεχνών, τον βοήθησε στο έργο του. Η Δάφνη Ζουμπουλάκη, η οποία μίλησε λιγότερο, εξέφρασε την θετική της άποψη για το βιβλίο.
                         


    Το ενδιαφέρον της βραδιάς τράβηξε ένας κύριος απ’ το ακροατήριο. Δήλωσε, αναφερόμενος στον καθηγητή της αρχιτεκτονικής, ότι η τέχνη αποτελεί συλλογικό έργο κι όχι του ενός. Κι αυτό γιατί ένας αρχιτέκτονας κάνει τα σχέδια του για ένα κτήριο, αλλά επίσης οι οικοδόμοι που θα το φτιάξουν βάζουν την τέχνη τους σε αυτό. Ύστερα, κατηγόρησε την οργάνωση της παρουσίασης διότι οι συζητήσεις έγιναν από  ασυσχέτιστα πρόσωπα και δεν παρουσίαζαν το θέμα του βιβλίου τόσο όσο θα έπρεπε.

     Αυτά έγιναν, κατά την διάρκεια της παρουσίασης στο τυπογραφείο του «Ρομάντσο». Διόλου αδιάφορη δεν πέρασε η βραδιά και οι απόψεις που ακούστηκαν, προβλημάτισαν όπως θα έπρεπε. Γιατί στην τέχνη, πάντα διαφωνούμε…

                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου