Translate

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

"Άρτοι και θεάματα"



« Φτάνει τα ΜΜΕ να τηρούν το “μέτρον”, ώστε η πολιτική να παράγει πολιτική και όχι θέαμα, και τα ΜΜΕ να παράγουν θέαμα που να μην παραπλανά πως είναι πολιτική.»
Μ. Πλωρίτης

   Επί «ρωμαϊκής εποχής», ο αυτοκράτορας έδινε «άρτους και θεάματα» στο λαό του. Έτσι, κατεύναζε τον όχλο και τον χειραγωγούσε, προσφέροντας του θεάματα- απ’ τα οποία -κάποια ήταν σοκαριστικά στην «όψη».


  Περνώντας πολλές σελίδες παρακάτω στην ιστορία, ερχόμαστε στη σύγχρονη Ελλάδα. Όπου ο κόσμος ζει για το θέαμα και το «θεαθήναι». Εκμεταλλευόμενοι οι πολιτικοί, το προηγούμενο κομμάτι της ιστορίας, προσπαθούν να κατευνάσουν τον όχλο προσφέροντας του συνεχώς θέαμα! Με ποιόν τρόπο; Μα φυσικά, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης! Τους παρακολουθούμε καθημερινά- πότε με τσακωμούς σε διάφορα πάνελ, πότε με σκάνδαλα απ’ την προσωπική αλλά και την επαγγελματική τους ζωή. Σκάνδαλα, απάτες, μίζες, «λαμογιές» και ούτω καθεξής…

   Αντιθέτως, τα ΜΜΕ φέρονται πολύ «κόσμια»! Και « πλασσάρουν» τα προαναφερθέντα και τα πουλάν σαν τσίχλες! Και «ερωτώ», είναι πολιτική τώρα αυτό; Τι μας νοιάζει, αν ο Άδωνης άλλαξε πλευρά στην χωρίστρα του ή αν ο Παπανδρέου πηγαίνει βόλτες με το ποδηλατάκι του στις πλατείες! Αυτό, είναι μέρος της εικόνας που προσπαθούν να δείξουν επιλεκτικά, τα πολιτικά πρόσωπα, στον χώρο της τηλεόρασης κι όχι μόνο.


   Δυστυχώς, είμαστε στο κέντρο του κύκλου μιας εναλλασσόμενης προπαγάνδας. Πότε εδώ και πότε εκεί… Το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα βγούμε απ’ τον κύκλο. Εκεί-απ’ έξω-τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα.

Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου