Translate

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ταξίδι στις Ευρωπαϊκές Νίκες καλαθοσφαίρισης της Ελλάδας

    
   
Το ταξίδι μας, στις νίκες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καλαθοσφαίρισης, ξεκινά το 1968 στην Αθήνα. Το Παναθηναϊκό Στάδιο γέμισε με 80.000 θεατές, σπάει το ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ κι όλα αυτά για τον αγώνα της ΑΕΚ με την ομάδα της Σλάβια Πράγας. Η ΑΕΚ νίκησε με 89-82 και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Έτσι, επιβιβαστήκαμε στο πλοίο και το ταξίδι συνεχίστηκε…

    
 Είκοσι τρία χρόνια μετά, το 1991, στην Γενεύη ο ΠΑΟΚ κάνει το θαύμα του, στη μέση του σταδίου, ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα, και αλλάζει το σκορ σε 76-72. Ανατρέπει το προβάδισμα της ισπανικής ομάδας, Σαραγόσα και κατακτά το κύπελλο με τέσσερις πόντους διαφορά.
  
   
 Το 1993, η ομάδα του Άρη κέρδισε τον αγώνα στο Τορίνο, με την τούρκικη ομάδα Έφες Πίλσεν και πήρε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Το σκορ ήταν 50-48 και χαρακτηρίστηκε ως «το πιο μικρό σκορ στην ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών». Κοινό σημείο αναφοράς, ο παίκτης Μέμος Ιωάννου, ο οποίος έπαιζε και στον τελικό με τον ΠΑΟΚ, όταν πήρε το κύπελλο δύο χρόνια νωρίτερα.

   
Στο Παρίσι του 1996, ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Μπαρτσελόνα 67-66 σε έναν αγώνα που «σου κόβει την ανάσα». Το περίεργο ήταν το χρονόμετρο που είχε κολλήσει στα 4.9 δευτερόλεπτα του αγώνα. Είχε σταματήσει για να γίνει επίθεση απ’ το πλάι και έμεινε εκεί δίνοντας αρκετές ευκαιρίες στους Καταλανούς. Το λάθος αυτό, το οποίο άργησαν να αντιληφθούν οι διαιτητές, έπρεπε να διορθωθεί κι έτσι ζητήθηκε να παιχτούν ξανά αυτά τα δευτερόλεπτα. Παρ’ όλα αυτά το σκορ δεν άλλαξε και ο Παναθηναϊκός πήρε την Ευρωλίγκα.


Το 1997, στην Ρώμη, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα στον τελικό της Ευρωλίγκα, σε έναν ισοπεδωτικό αγώνα με σκορ 73-58. Η διαφορά ξεπέρασε τους δέκα πόντους στο 28ο λεπτό (46-35) και από εκεί και πέρα αυξανόταν.

  
Το 2000, η ΑΕΚ νίκησε με 83-76 την Βίρτους (Κίντερ) Μπολόνια στην Λοζάνη και πήρε το κύπελλο Σαπόρτα. Τα τελευταία τρία λεπτά έγινε η αλλαγή στο σκορ 76-74 με τρίποντα των Στομπέργκας και Άμπιο.

  
Την ίδια χρονιά, ο Παναθηναϊκός βγαίνει νικητής της Ευρωλίγκα στην Θεσσαλονίκη, εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το 73-67 του χάρισε την πρώτη θέση ως κυπελλούχος της Ευρωλίγκα.

   
Βαρσοβία, 2001. Το Μαρούσι αντιμετωπίζει την γαλλική Σαλόν Σιρ Σελ και νικά με 74-72. Το σκορ ήταν ισόπαλο 72-72, μέχρι που στο 15 πριν τη λήξη, ο Σωτήρης Νικολαϊδης κέρδισε στις ελεύθερες βολές και χάρισε τη νίκη στο πρωτάθλημα Σαπορτά.

   
   Το 2002, ο Παναθηναϊκός κερδίζει στον τελικό την Βίρτους(Κίντερ)Μπολόνια με 89-83. Ο Παναθηναϊκός κατοχυρώνει τον τρίτη ευρωπαϊκή νίκη του στην Μπολόνια και γίνεται κυπελλούχος της Ευρωλίγκα.

  
   Το έργο του Παναθηναϊκού συνεχίζεται και παίρνει την Ευρωλίγκα για ακόμα τρεις φορές. Το 2007, νικάει την ομάδα της ΤΣΚΑΑ Μόσχα στον τελικό με 93-91 στην Αθήνα. Το 2009 την ξανακερδίζει με 73-71, η διαφορά των δύο δυνατών ομάδων παραμένει σταθερή. Έπειτα, το 2011, ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Μάκαμπι Τελ Αβίβ στην Βαρκελώνη με σκορ 78-70.

  
Από εκεί και πέρα, ακολουθούν δύο νίκες του Ολυμπιακού στους τελικούς της Ευρωλίγκα. Το 2012, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ολυμπιακός νικά την ΤΣΣΚ Μόσχα με 62-61 και τον επόμενο χρόνο νικά την Ρεάλ Μαδρίτη στο Λονδίνο με σκορ 100-88.


Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου