Translate

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Οι Μαύροι Πάνθηρες σηκώνουν το χέρι ψηλά



 « Στην ζωή υπάρχει η αρχή και το τέλος. Η αρχή δεν έχει σημασία. Το τέλος δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνεις ανάμεσα σ’ αυτό το διάστημα- αν είσαι έτοιμος να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να γίνει η αλλαγή. Πρέπει να είναι σωματική και υλική η θυσία. Όταν όλη η σκόνη κατακάθεται και ετοιμαζόμαστε να υποβαθμιστούμε για την ένατη σειρά, η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι ότι ξέρεις πως έκανες ότι χρειαζόταν όσο ήσουν πάνω στον πλανήτη.»[1]

John Carlos



Οι Μαύροι Πάνθηρες


    Το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων ιδρύθηκε το 1966, στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, από τους Bobby Seale και Huey Newton. Το αυθεντικό όνομα του κόμματος ήταν «Κόμμα Μαύρων Πανθήρων για Αυτοάμυνα» ( Black Panther Party For Self-defense)[2] .  Το όνομα αυτό εξυπηρετεί τους στόχους του κόμματος.

    Αρχικά,  οι Μαύροι Πάνθηρες δημιουργήθηκαν  για την προστασία των έγχρωμων πολιτών από την βία των αστυνομικών αρχών. Αργότερα, πήραν μια πιο μαρξιστική και επαναστατική υπόσταση με τον σχεδιασμό ενός πλάνου της ιδεολογίας που πρέσβευαν.
   
     Το πλάνο αυτό έχει δέκα ιδεολογικές τοποθετήσεις, δέκα επισημάνσεις
(“10 Point Plan”)[3] :

«1 ) Ελευθερία : η δύναμη που καθορίζει τη μοίρα των μαύρων και των καταπιεσμένων κοινοτήτων
 2) Πλήρης Απασχόληση : Να δοθεί σε κάθε άτομο, απασχόληση ή εγγυημένο εισόδημα.
3 ) Τέλος στις ληστείες των μαύρων κοινοτήτων : Το ληξιπρόθεσμο χρέος των σαράντα στρεμμάτων και δύο μουλαριών, όπως υποσχέθηκε στους πρώην σκλάβους κατά τη διάρκεια της περιόδου ανασυγκρότησης, μετά την απελευθέρωση τους.
 4 ) Αξιοπρεπείς οικοδομές κατάλληλες  για καταφύγιο των ανθρώπων : η γη θα πρέπει να μετατραπεί σε συνεταιρισμούς , έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να χτίσουν.
5 ) Εκπαίδευση για τους ανθρώπους : που διδάσκει την αληθινή ιστορία των έγχρωμων και του ρόλου τους στην κοινωνία του σήμερα.
6 ) Δωρεάν κάλυψη υγείας : παροχές υγείας οι οποίες θα καλύψουν προγράμματα προληπτικής ιατρικής.
7 ) Τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα και τη δολοφονία των μαύρων ανθρώπων και των άλλων έγχρωμων και καταπιεσμένων ανθρώπων.
8 ) Τέλος σε όλους τους πολέμους της επιθετικότητας : οι διάφορες συγκρούσεις που υπάρχουν προέρχονται απευθείας από τον εξουσιαστικό κύκλο  των Ηνωμένων Πολιτειών.
9 ) Ελευθερία για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους :  δοκιμές από επιτροπές που εκπροσωπούν τα αδέλφια μας.
10 )Γη , ψωμί, στέγαση , εκπαίδευση , είδη ένδυσης , δικαιοσύνη, ειρήνη και κοινοτικός έλεγχος της σύγχρονης βιομηχανίας .»[4]


Ολυμπιακοί Αγώνες 1968

«Αν νικήσω είμαι ένας Αμερικάνος, όχι ένας μαύρος Αμερικάνος. Αλλά, αν έκανα κάτι κακό τότε θα έλεγαν ‘ένας Νέγρος’. Είμαστε μαύροι και είμαστε περήφανοι που είμαστε μαύροι. ‘Η Μαύρη Αμερική θα καταλάβει τι κάναμε απόψε’. »[5]
                                                                  Tommie Smith


  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1968 διεξήχθησαν στο Μεξικό. Την περίοδο εκείνη,  οι Αφροαμερικάνοι προχωρούσαν σε ριζοσπαστικές και οργανωμένες κινητοποιήσεις.
 
    Ήδη, αρκετοί αθλητές που φοιτούσαν στην σχολή San Jose της Καλιφόρνια  διεκδικούσαν των δικαιωμάτων τους με διάφορους τρόπους[6]. Σ’ αυτούς τους αθλητές, ανήκαν ο John Carlos και ο Tommie Smith. Κέρδισαν το χάλκινο και το χρυσό μετάλλιο αντίστοιχα, στα 200 μέτρα τρέξιμο.

    Την ώρα που άκουγαν τον ύμνο της Αμερικής, πάνω στο βάθρο της νίκης τους, ύψωσαν το ένα τους χέρι. Στο χέρι αυτό, φορούσαν ένα μαύρο γάντι, σύμβολο της δυναμικής παρουσίας των Αφροαμερικανών στον αθλητισμό. Ήταν μια κίνηση που συγκλόνισε τον κόσμο της εποχής και σχολιάστηκε αρκετά από τότε.
    
      Το μαύρο γάντι ήταν σήμα κατατεθέν του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων. Ο σάλος που προκλήθηκε μετά απ’ αυτή την δημόσια εκδήλωση της πολιτικής ιδεολογίας αυτών των δύο αθλητών, ήταν μεγάλος.

    Σηκώνοντας το χέρι τους, δήλωσαν την παρουσία τους και στην ουσία κατοχύρωσαν την συμμετοχή των έγχρωμων στα αθλητικά δρώμενα και κατ’ επέκταση στα πολιτικά. Διεκδίκησαν μια θέση υψηλή, υψηλότερη από των άλλων αθλητών και την πολιόρκησαν. Διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους και είχαν σκοπό να τα κερδίσουν. Παράλληλα, έδειξαν με έναν επαναστατικό τρόπο ότι μπορούν να είναι ίσοι και καλύτεροι από την τότε «διαχωριστική κοινωνία των λευκών».
   
    
    Ιστογραφία:


-         Gary Young, “The man who raised a black power salute at the 1968 Olympic Games”.  Newspaper: The Guardian (2012): http://www.theguardian.com

-         Black Panther Party, Encyclopedia Britannica: http://www.britannica.com

-         The Black Panthers, History Learning Site: http://www.historylearningsite.co.uk

-         Οι Μαύροι Πάνθηρες και οι Αγώνες του 1968, Ινφογνώμων Πολιτικά : http://www.infognomonpolitics.blogspot.gr

-         Amy Zalman, “Black Panthers” : http://terrorism.about.com



Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)




[1] Gary Young, “The man who raised a black power salute at the 1968 Olympic Games”.  Newspaper: The Guardian (2012).
[2] Black Panther Party, Encyclopedia Britannica.
[3] The Black Panthers, History Learning Site: http://www.historylearningsite.co.uk
[4] The Black Panthers, History Learning Site: http://www.historylearningsite.co.uk
[5] 1968 : Black Athletes make silent Protest, BBC :  http://news.bbc.co.uk
[6] Οι Μαύροι Πάνθηρες και οι Αγώνες του 1968, Ινφογνώμων Πολιτικά : http://www.infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου