Translate

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οργανωμένο έγκλημα μέσα απ’ το κελί της φυλακής


Παναγιώτης Βλαστός
   
   
        Το συνδικάτο του εγκλήματος «τραγικοποιήθηκε» περισσότερο από ποτέ απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για μια οργάνωση που κατηγορείται για ληστείες, απαγωγές, μέχρι και φόνους, και τράβηξε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το 2009.

   
Ιωάννης Σκαφτούρος
Σύμφωνα με αποφάσεις του δικαστηρίου, εγκέφαλοι της οργάνωσης κρίθηκαν οι Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος, ιδιαίτερα για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και τους αποδίδονται ευθύνες για τον φόνο του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου στο Γαλάτσι. Κατάφεραν και οργάνωσαν έγκλημα μέσα απ’ το κελί της φυλακής στον Κορυδαλλό, που ήδη κρατούνταν για την έκτιση άλλων ποινών.
Περικλής Παναγόπουλος



   Υπάρχουν αρκετά μελανά σημεία στην υπόθεση, όπως το γεγονός ότι τα λύτρα που δόθηκαν για την απαγωγή και ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Πώς γίνεται να μην βρέθηκαν αυτά τα χρήματα εφόσον τα αρμόδια όργανα της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Παρακολούθησης) , εκτός απ’ την εγκατάσταση κοριών για την παρακολούθηση τηλεφώνων, μπορούν να παρακολουθήσουν και τις κινήσεις λογαριασμών σε τράπεζες; Ειδικά όταν ομολογείται ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων έχει κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς και είναι γεγονός ότι κάθε λογαριασμός που δημιουργείται σε τράπεζες, έχει προσωπικά στοιχεία και δεδομένα που μπορούν να παραχωρηθούν στους αρμόδιους σε περίπτωση εξέτασης εγκλήματος.

    Κατά την διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης, η πρόεδρος θεωρούσε ένοχους αρκετούς απ’ τους δώδεκα που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Παρ’ όλα αυτά, τους άφησε ελεύθερους κι αυτό κινεί διάφορες υποψίες.

  Πολλά ερωτήματα ξεπηδάνε και για το σωφρονιστικό σύστημα. Πώς βρέθηκαν ένα όπλο και τρία μαχαίρια στο κελί των κρατουμένων; Επίσης, ανακαλύφθηκε και η συσκευή τηλεφώνου, απ’ την οποία γίνονταν οι συνεννοήσεις για την οργάνωση των σχεδίων.



  Οι απαντήσεις είναι απλές τελικά. Αν κάνουμε μια μικρή έρευνα, θα διακρίνουμε ότι στον Κορυδαλλό, μία απ’ τις μεγαλύτερες φυλακές της Ελλάδος, στεγάζονται 2300 κρατούμενοι. Η φυλακή αυτή όμως έχει κατασκευαστεί με την προϋπόθεση να προσφέρει «φιλοξενία» σε 1000 κρατούμενους.

    Εκτός αυτού, ο έλεγχος που γίνεται στους κρατούμενους είναι ελλιπής. Κι αυτό γιατί απ’ τους 320 εργαζόμενους φύλακες που θα έπρεπε να είναι εκεί, μόνο 118 δουλεύουν. Και μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αραβαντινού – Πρόεδρου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων της Ελλάδος – μετά τις δώδεκα το βράδυ, τα άτομα της φύλαξης γίνονται οκτώ.

    Με έναν τόσο μικρό αριθμό υπαλλήλων, είναι πολύ εύκολο να οργανωθούν τα μεγαλύτερα σχέδια από εγκληματίες, οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν την έννοια του σωφρονισμού εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζει.

    Με αυτό τον τρόπο, το σωφρονιστικό σύστημα γίνεται μάταιο και άσκοπο. Εφόσον οι κρατούμενοι μπορούν και δρουν ανενόχλητοι, σχεδιάζουν απαγωγές και ότι άλλο θέλουν, έχουν επικοινωνία με όποιον θέλουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 Ίσως, κάποιοι εκεί έξω βολεύονται με το σύστημα, δρουν ανενόχλητοι μέσα απ’ αυτό και το προωθούν …


 Ο Έλληνας πολίτης αρχίζει να αισθάνεται πλέον ανασφαλής και απροστάτευτος. Και αισθάνεται, ακόμα περισσότερο, όταν παρατηρεί τι κινείται πίσω απ’ τα υποφαινόμενα …

Κοκκινάκη Αθανασία-Υπατία
(Νάνσυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου